Dolar 35,5802
Euro 36,6435
Altın 3.080,06
BİST 9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Sal 11°C
Çar 11°C
Per 13°C
Cum 12°C

ABD basınından KAAN’a övgü

ABD’nin önde gelen politika dergilerinden National Interest, Türkiye’nin görünmez savaş uçağı projesi TF-X’i sayfalarına taşıdı.

ABD basınından KAAN’a övgü
13 Ocak 2024 00:02
39

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin basındaki kalesi sayılan The National Interest yayın organının (NI) yayınladığı ”Türkiye’nin TF-X Görünmez Savaş Uçağı” başlıklı analiz yazısında Amerikan havacılık uzmanları ve dış politika analizcilerinin gözlemlerine yer verildi. Yazıda Milli Muharip Savaş Uçağı TF-X’in hava üstünlüğü sağlaması amacıyla üretileceği ifade edilirken F-35 savaş uçağına olan benzerliklerine de dikkat çekildi.

HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ 

Analiz yazısında Türkiye’nin parasını verip satın aldığı ve ABD’nin Arizona Eyaleti’ndeki Luke Hava Üssü’nde konuşlanmış olan 6 adet F-35A görünmez savaş uçaklarını istediğinin altı çizildi. Yazıda ”TF-X savaş uçağı da görünmez sınıfında olacak ancak Türkiye’nin ihtiyaçlarına F-35 ile aynı yönde cevap vermek için üretilmiyor. Türkiye, yerli savaş uçağı TF-X’i daha çok F-35 Lightining II uçaklarıyla birlikte ve ‘hava üstünlüğü sağlama’ misyonuyla kullanmayı planlıyor” ifadesine yer verildi.

DONANIMLI UÇUŞ 2024’DE

Analiz yazısında ”görünmez, çift motorlu ve tüm hava koşullarında hava üstünlüğü kurma amaçlı” ifadeleriyle tanıtılan TAI KAAN’ın (TF – TUSAŞ Milli Muharip Uçak ya da kısa adıyla TF-X) orta vadede Türkiye’nin F-16 filolarının yerini almasının beklendiği ifade edildi. Türkiye’nin F-4 savaş uçaklarını ise F-35’lerle değiştirmek istediği iddiasında bulunuldu. Savaş uçağının beklenenden daha kısa sürede tamamlanabileceği bilgisinin paylaşıldığı yazıda TF-X’in ilk tam donanımlı uçuşunu 2024 Ekim ayında gerçekleştirmesinin beklendiği ifade edildi. Yazıda beşinci nesil savaş uçağı sınıfında bulunan TF-X’in savaş alanında kullanılması için de ”bir kaç yıl daha gerektiği” bilgisi paylaşıldı.

ÜSTÜN TEKNOLOJİYE SAHİP

IO, TF-X’in prototipindeki son güncellemeleri de sayfalarına taşıdı. IO ve The Drive yayın organlarının kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre TF-X’in ön tarafına yeni sensör sistemi entegre edilmiş durumda. Sistemin gelişmiş kızılötesi arama ve yer belirleme (IRTS) kabiliyetine sahip olduğu ifade edilirken uçağın ana gücünü F110 turbo fan motorlarından alacağı bilgisi de paylaşıldı.

Uçağın gelişmiş teknolojiye sahip radar sistemi, ağ bağlantılı SİHA ve İHA kontrol sistemi, kara saldırı kabiliyeti ve gelişmiş bomba ve füze mühimmatına sahip olduğu da yazıda altı çizilen unsurlar arasında. Yazıda uçağın ayrıca F-35’e benzer şekilde havadan havaya görevleri gerçekleştirebildiği ve yüksek ses ve görüntüye sahip panellerle donatıldığı bilgisine de yer verildi. Analiz yazısında TF-X’in Türkiye’nin milli ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra “Asya ülkelerindeki yoğun gelişmiş savaş uçağı pazarına da sunulması” amacıyla da tasarlandığı iddiasına yer verildi.

GELİŞMİŞ MİLLİ UÇAK

Türk Hava Kuvvetleri’nin 2021 Haziran ayındaki açıklamasında TF-X’in diğer özellikleri de kamuoyuna duyurulmuştu. Buna göre Milli Muharip Uçak şu özelliklere sahip: yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü itki sistemi, süper seyir kabiliyeti, uzun harekat yarıçapı, radarda düşük görünürlük, sensör füzyonu, gelişmiş veri bağı kabiliyetleri ve yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti. Diğer yandan TF-X’in genel özelliklerinin de şu şekilde olması bekleniyor: 1 kişilik kabin, 21 metre uzunluğunda, 6 metre yüksekliğinde ve 14 metre kanat açıklığında ana gövde. 2 adet General Electric F110-GE-129 turbo fan motor (yalnızca prototipler için) ve saate 2.210 km hız.

KAYNAK: HABER GLOBAL
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.