Dolar 34,8134
Euro 36,8159
Altın 2.970,03
BİST 10.186,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Yağmurlu
İstanbul
17°C
Yağmurlu
Sal 12°C
Çar 12°C
Per 11°C
Cum 9°C

“Gençlerin Belediye Seçimlerindeki Oylarını Etkileyecek Beklentileri Neler?”

SETA Toplum ve Medya Masası tarafından, yerel yönetimlerin gençlerin ihtiyaçları kapsamında oluşturacakları politikalarına katkı sağlamak adına “Gençlerin Yerel Yönetimlerden Beklentileri” başlıklı panel düzenlendi.

“Gençlerin Belediye Seçimlerindeki Oylarını Etkileyecek Beklentileri Neler?”
29 Mart 2024 00:02
45

SETA Toplum ve Medya Araştırmacısı Dr. Öğr. Üyesi Osman Zeki Gökçe moderatörlüğünde, SETA Siyaset Masası Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, Türkiye Gençlik STK’ları Platformu (TGSP) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özdinç ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Merve Akkuş Güvendi’nin katılımları ile çevrimiçi olarak gerçekleştirilen panelde gençlerin eğitim, istihdam, kültür ve sosyal yaşam gibi alanlarda yerel yönetimlerden neler bekledikleri, sorunlarının neler olduğu ve ne tür çözüm önerilerinin faydalı olacağını konuları ele alındı.

AİLE GENÇLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

SETA Siyaset Masası Direktörü ve aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebi Miş, aile mefhumu gençlerde çok önemli olduğunu ve gençlere “sizin rol modeliniz nedir” gibi birçok soru yöneltildiğinde “aile” yanıtını verdiğini ifade ederek gençler üzerinden gerçekleştirilen bir kuşak genellemesi olduğunu ekledi. Doç. Dr. Nebi Miş sözlerine:

“Gençler için tarif edilen tanımlamalar; bir bugünkü gençliği mi tarif ediyor yoksa yine bu kuşak genellemeleri ile bir gençlik modeli, kimliği oluşturularak gençler onun içerisine mi konulmak isteniyor gibi bir endişem var.” diyerek devam etti.

Nebi Miş, gençlerin apolitik olmadığını vurgulayarak, geleneksel siyaset anlayışına bakmadıklarını, hiyerarşik bakış açısını benimsemediklerini ve bu açıdan bakıldığında gençlerin siyasete ilgi düzeyinin olduğunu ancak geleneksel yollar ya da yöntemler ile siyasete bakmadıklarını belirtti. Miş sözlerini:

“Gençler; hayatlarında ister sosyal ilişkilerinde, ister siyaset ile ilişkilerinde yine eskinin o hiyerarşik bakış açısını olumlu olarak bulmuyorlar. Göz hizası temasını bence gençler önemsiyorlar ve aynı zamanda da siyaseti ele alırken, bir siyasetçiyi ele alırken, bir siyasetçinin projesini, ortaya koyduğu siyaset tarzını değerlendirirken, gençlerin önemli bir kısmı topyekûn olarak değerlendirmiyorlar. Ve en önemlisi de gençler her alanda olduğu gibi siyasette de sahiciliği önemsiyorlar. Türkiye’de gençlerimizin önemli bir kısmı kendi içeresinde sosyalleştikleri, ailerinin siyasal tercihlerine yakın bir yerde konumlanıyorlar. Bunu söylerken şunu da ifade etmek istiyorum: Kesinlikle aileleri gibi siyasete bakmıyorlar, onların siyasi parti taraftarlığı gibi bir taraftarlık da yapmıyorlar. Oy verdikleri partiyi de çok sert eleştiriyorlar. Bu kapsamda baktığımızda, AK Parti hala toplumun çok önemli kesiminden oy alıyor. Biz gençlerin toplum içerisinde oranıyla meseleye baktığımızda gençlerden AK Parti de kesinlikle, belki kendilerinden önceki kuşaklardan az olabilir ama seçimin sonucuna etki edecek şekilde oy almaktadır.” ifadeleriyle sürdürdü.

GENÇLERE YÖNELİK GÜVEN ARTIRICI POLİTİKALAR UYGULANMALI

Türkiye Gençlik STK’ları Platformu (TGSP) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özdinç yaptığı konuşmada; gençler üzerinde verilere dayalı, ezber laflardan uzak bir siyaset oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, gençlerin güven sorununa dikkat çekti. Özdinç, yaptığı açıklamalarda gençlerin güven problemlerine odaklanarak, Türkiye’de gençlerin kendisini ekonomik anlamda güvende hissetmediğini açıkladı.

Özdinç, yerel yönetimlerin gençleri daha fazla önemsemesi ve gençlere yönelik güven artırıcı politikalar uygulaması gerektiğini dile getirerek: “Yerel yönetimlerin gençlerde önemsemesi gereken durum ‘Gençlerin kendilerini güvende hissetmeleri.’ Gençler kendilerini ne kadar güvende hissedebilirler ve bu güveni sağlayacak neler ön planda tutulabilir? Bunun üzerine çalışmalı ve bunun üzerine söylem geliştirilmelidir.” açıklamalarında bulundu.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Merve Akkuş Güvendi, en temel düzlemde kentsel alanın kadının fiziksel refahının yükseltilmesi ve bunun fiziksel mekânların yaşam kalitelerinin yükseltilmesiyle doğru orantılı olduğunu vurguladı. Genç bir kadının kaldırımda bebek arabası ile yürüme, toplu taşıma araçlarını kullanma gibi somut ve basit denebilecek meselelerin yerel yönetimlerde talep edildiğini ifade etti. 
Merve Akkuş Güvendi yaşamak istenilen ilçenin seçimine dahi etki edebilecek derece önemli olan bu ve benzeri durumların günümüzde halen daha genç kitleler tarafından yüksek sesle gündeme getirildiğini ekledi. Yerel yönetimlerin daha somut, daha sorun odaklı, bire bir nokta atışı yaparak sorun odaklarını çözecek bir politika ortaya koymasının önemini belirtti.

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.