Dolar 35,4856
Euro 36,4774
Altın 3.081,85
BİST 9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Az Bulutlu
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 13°C

Kışlık konserve hazırlığı kavanoz kapağına talebi artırdı

Ev yapımı kışlık konserve hazırlığı sonbaharın yaklaşmasıyla hızlanırken, tüketicilerin kavanoz kapaklarına olan talebi de artıyor.

Kışlık konserve hazırlığı kavanoz kapağına talebi artırdı
21 Ağustos 2024 00:06
9

Sonbaharın yaklaşmasıyla evlerde kışlık konserve hazırlığı da hızlandı. Vatandaşlar yaz döneminde bol olan meyve ve sebzelerden kış aylarında da tüketebilmek için çeşit çeşit salça, reçel, turşu hazırlığı yapıyor.

Kışlık konservelerin yapımının hızlandığı bu dönemde vatandaşların kavanoz kapaklarına olan talebi de artıyor.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Türkiye’de yaklaşık 2 milyar adet kavanoz kapağı üretilirken, bunun 400 milyona yakını ev konserveciliğinde kullanılıyor.” dedi.

Geri kalanının da konserve üretimi yapan firmaların ürünlerinin kapakları olarak kullanıldığını aktaran Sarıbekir, kavanoz kapaklarının artık daha geniş bir alanda satıldığını söyledi.

Sarıbekir, “Eskiden sadece züccaciyelerde satılırken şimdi marketlerde de isteyenler kavanoz kapağı bulabiliyor. Kavanoz kapakları her yıl değişmeli. Bir kavanozu 3-4 yıl kullanabilirler ancak kapağın açıldıktan sonra tekrar kullanımını tavsiye etmiyoruz.” diye konuştu.​​​​​​​

Bu yılın ürün bakımından verimli olduğuna dikkati çeken Sarıbekir, ürün bol olduğunda ev konservesi yapımının da daha çok arttığını anlattı. Sarıbekir, “Bu yıl, iyi bir yıl ve çok kapak tüketileceğine inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

Zeki Sarıbekir, ihracat yapılan ülkelere ilişkin bilgi de vererek, “Balkan ülkelerinde aynı kültüre sahibiz hemen hemen. Türkiye’deki konservecilik Balkanlar ve Doğu Avrupa’da da hızlı gidiyor. Söz konusu bölgelere de kavanoz kapaklarını hem ev konserveciliği hem de konserve üretimi yapan firmalar için ihraç ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Dünyada geniş ağızlı kavanoz kapağı üretiminin yaklaşık 25 milyar adet olduğu bilgisini veren Sarıbekir, Türkiye’de bu rakamın yaklaşık yüzde 10’unun üretiminin yapıldığını da söyledi.

“MEVSİMİN EN İYİ ÜRÜNLERİ TOPLANIYOR”

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz de sebze ve meyvelerin besin değerlerinin en yüksek ve lezzetli olduğu mevsiminde doğru şekilde yapılan konservelerle hem sağlıklı nesillerin yetişmesine hem de aile bütçesine katkıda bulunulacağını dile getirdi.

Öksüz, “Mevsiminde en lezzetli haliyle üretilen gıdaların bünyesinde barındırdığı yüksek besin değerlerini koruyarak uzun süre bozulmadan saklanabilmesi büyük önem taşıyor. Nitekim uluslararası firmalar dünya genelinde mevsiminin en iyi ürünlerini toplayarak konservecilik de dahil pek çok yöntemle gıda stokluyor.” diye konuştu.

Her yıl yaklaşık 100 milyon ev konservesi satıldığını kaydeden Öksüz, bu rakamın iki katı da konserve kapağı satıldığını ifade etti. Öksüz, konserve kapağı fiyatlarının 2-2,5 lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.