Dolar 34,7784
Euro 36,7823
Altın 2.946,32
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
16°C
Parçalı Bulutlu
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 14°C
Çar 12°C

Dünyada herkes ona “süper besin” diyor: İltihabı söküyor, kanser ve kalp hastalığıyla savaşıyor

Antioksidanlar ve temel besinlerle dolu yaban mersini, çok sayıda sağlık faydası sunar. Beyin fonksiyonlarını ve kalp sağlığını güçlendirmekten kan şekerini düzenlemeye ve sindirime yardımcı olmaya kadar her derde deva olan bu minik meyveler besin değeri açısından da çok güçlüdür. Düzenli tüketimi genel sağlığı ve hastalık önlemeyi iyileştirebilir.

Dünyada herkes ona “süper besin” diyor: İltihabı söküyor, kanser ve kalp hastalığıyla savaşıyor
27 Kasım 2024 00:00
2

Minik, lezzetli ve besin açısından zengin yaban mersini sadece lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından da zengindir.

Bu minik meyveler, harika besinleri kalp sağlığınızı güçlendirebileceği, beyin fonksiyonlarını artırabileceği ve hatta iltihapla savaşabileceği için sağlığınız için büyük bir oyun değiştirici olabilir.

İster yulaf ezmesine serpilmiş ister smoothielere karıştırılmış olsun, yaban mersini her lokmada güçlü bir sağlık faydası dozu sunar.

ANTİOKSİDAN ZENGİNİ

Yaban mersini, özellikle onlara canlı mavi rengini veren antosiyaninler olmak üzere en zengin antioksidan kaynaklarından biridir.

Bu antioksidanlar oksidatif stresi azaltabilir ve kalp hastalığı ve kanser gibi kronik rahatsızlıkları uzak tutabilir.

Frontiers dergisinde yayınlanan bir çalışma, düzenli tüketimin vücuttaki oksidatif hasar belirteçlerini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor.

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN FAYDALI

Düzenli olarak yaban mersini yemek beyninizi daha keskin hale getirebilir ve bilişsel gerilemeyi azaltabilir. Araştırmalar yaban mersinini gelişmiş beyin fonksiyonu ve gecikmiş yaşa bağlı bilişsel gerilemeyle ilişkilendiriyor.

Advances in Nutrition dergisinde yayınlanan bir çalışma, flavonoid içeriğinin hafızayı güçlendirebileceğini ve Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyabileceğini gösteriyor.

KALP SAĞLIĞINI GÜÇLENDİRİR

Bu, kalbinizin size teşekkür edeceği bir süper besindir. Düzenli yaban mersini alımı daha iyi kardiyovasküler sağlık ile ilişkilendirilmiştir.

The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan çalışmalarda gösterildiği gibi, kan basıncını düşürmeye, atardamar sertliğini iyileştirmeye ve LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olurlar.

KAN ŞEKERİNİ İYİLEŞTİRİR

Yaban mersini ayrıca diyabet dostudur. Bunları yemek kan şekeri seviyelerini yönetmeye yardımcı olabilir. Düşük glisemik indeksi ve biyoaktif bileşikleri insülin duyarlılığını artırarak diyabetle ilgili komplikasyon riskini azaltır.

BAĞIRSAK SAĞLIĞI

Yaban mersinleri, bağırsak sağlığını korumaya ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olabilecek çok sayıda lif ve faydalı bileşene sahiptir. Ortaya çıkan araştırmalar, yaban mersinlerinin bağırsak mikrobiyotasını etkilediğini ve yararlı bakterilerin büyümesini desteklediğini gösteriyor. Bu bağırsak dostu özellik sadece sindirime yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve genel sağlığı destekliyor

FİZİKSEL İYİLEŞTİRMEYİ ARTIRIR

Sporcular ve fitness tutkunları için yaban mersini kas iyileşmesini hızlandırabilir ve yoğun egzersizden sonra ağrıyı azaltabilir. Doğal iltihap önleyici ve antioksidan özellikleri bu süreçte önemli bir rol oynar.

YABAN MERSİNİ NASIL TÜKETİLİR?

Onları olduğu gibi yiyebilir veya yulaf ezmenize veya smoothielerinize eklemek için doğrayabilirsiniz. Uzmanlar, tam faydalarından yararlanmak için günde en az bir avuç (yaklaşık 1/2 su bardağı) tüketmenizi öneriyor.

Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.