Dolar 34,7784
Euro 36,7823
Altın 2.946,32
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
17°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 13°C
Çar 12°C
Per 11°C

Uzmanı açıkladı: Çocukluk travması yaşadığınızı gösteren beş gizli belirti!

Çocuklukta yaşanan duygusal ihmal, farkında olmadan hayatımızı şekillendirebilir ve yetişkinlikte kendini beklenmedik şekillerde gösterebilir. Terapist Logan Cohen, çocuklukta duygusal ihmalin, kendini ifade etmekte zorlanma, sahtekârlık sendromu ve yalnız hissetme gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini açıkladı. İşte çocukluk çağı travması yaşadığınızı ve bunun farkında olmadığınızı gösteren beş gizli işaret..

Uzmanı açıkladı: Çocukluk travması yaşadığınızı gösteren beş gizli belirti!
27 Kasım 2024 00:06
5

Uzmanlar, farkında olmasak bile çocukluk travmalarının yetişkin hayatımızı etkileyebileceğini belirtiyor.

Lisanslı evlilik ve aile terapisti Logan Cohen, çocukluk travmasının yetişkinlikte fark edilmesinin zor ama derin izler bırakabileceğini ifade etti. Cohen, duygusal ihmalin “görünmez travma” olarak adlandırıldığını ve etkilerinin bazen yıllar sonra ortaya çıktığını vurguladı.

DUYGUSAL İHMAL NEDİR?

Duygusal ihmal, bir çocuğun ihtiyaç duyduğu sevgi, onaylama ve ilgiden mahrum bırakılması olarak tanımlanıyor.

Sarılma gibi şefkat göstergelerinin eksikliği veya duyguların küçümsenmesi, bu ihmalin en yaygın örnekleri arasında.

Uzmanlara göre, bu durum, çocuğun güvenlik ve bağlanma duygusuna ciddi zarar veriyor.

1- KENDİ ADINA KONUŞMAKTA ZORLANMA

Cohen, ihmal edilen çocukların yetişkinlikte haklarını savunmakta güçlük çekebileceğini belirtiyor. İhtiyaçlarını ifade etmeye çalıştıklarında reddedilen çocuklar, zamanla sessiz kalmayı öğreniyor.

2- NASILSIN? SORUSUNA KARŞI TUHAF HİSSETTME

Cohen, ikinci işaretin ise insanların sizinle duygularınızı içtenlikle sorduğunda kendinizi garip hissetmeniz olduğunu söyledi. 

Çocukluk travmaları yaşayan kişiler, duygularını ifade etmekte zorlanır ve bu tür sorular karşısında rahatsız olabilir. Çünkü çocuklukta duyguları geçersiz kılınmıştır.

SAHTEKARLIK SENDROMU

Terapist Cohen, çocukluk çağı travması mağdurlarında ayrıca aşağılık kompleksi veya sahtekarlık sendromu olabileceğini söyledi.

Bu kişiler, kendilerini yetersiz hisseder ve çevrelerindeki herkesin daha yetenekli olduğunu düşünürler. Temelinde düşük öz saygı yatar.

DUYGULARINI ZOR İFADE ETMEK

Travmatik çocukluk deneyimleri yaşayanlar, duygularını tanımlamakta ve paylaşmakta güçlük çekerler.

YALNIZLIKLA BAĞ KURMA

Yalnız hissetmelerine rağmen, sosyal ortamlarda bağ kurmakta zorlanırlar. Bu durum, reddedilme korkusuyla birleşir ve yetişkinlikte izolasyonu tercih etmelerine neden olabilir.

ÇÖZÜM: FARKINDALIK VE TERAPİ

Uzmanlar, çocukluk travmalarının etkilerinin terapi ile tedavi edilebileceğini vurguluyor. Hastalık Kontrol Merkezi’ne göre, her yedi çocuktan biri ihmal ya da istismara maruz kalıyor. Doktorlara göre travmaların fark edilmesi, bu döngüyü kırmanın ilk adımı olabilir.

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.