Dolar 34,7784
Euro 36,7823
Altın 2.946,32
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 14°C
Çar 12°C

Ağzınıza bile sürmeyin: Çiğ yenildiğinde ölüme bile sürüklüyor

Çiğ yiyecekler yemek popülerdir. Çünkü birçok kişi bunun daha sağlıklı olduğunu ve daha fazla besin maddesi içerdiğini düşünür. Ancak her ürün çiğ olarak tüketilmek için güvenli değildir. Bazı pişmemiş malzemeler toksik maddeler, tehlikeli mikroplar veya küçük gastrointestinal rahatsızlıklardan ölümcül hastalıklara kadar her şeye neden olabilecek diğer maddeler içerir. Pişirme, bazı besin maddelerini azaltsa bile tehlikeli bileşikleri nötralize ettiği ve mikroorganizmaları ortadan kaldırdığı için gıda güvenliği için önemlidir.

Ağzınıza bile sürmeyin: Çiğ yenildiğinde ölüme bile sürüklüyor
29 Kasım 2024 00:04
3

Çiğ tüketildiğinde bazı yiyecekler sağlık riskleri oluşturur. Çiğ yumurtalar ve bazı mantarlar tehlikeli toksinler veya bakteriler barındırabilir. Çiğ kajular zehirli bir madde olan urushiol içerir.

Pişmemiş patates, fasulye ve patlıcan sindirim bozukluğuna veya nörolojik sorunlara neden olabilecek bileşikler içerir. Pişirme bu zararlı maddeleri nötralize ederek bu yiyecekleri yemeyi güvenli hale getirir.

Çiğ et ve yumurta gibi bazı yiyeceklerin yanı sıra çeşitli meyve ve sebzeler tehlikeleri en aza indirmek için uygun şekilde hazırlanmalıdır. Kişi, asla çiğ yememesi gereken bir dizi yaygın yiyecekle ilişkili olası sağlık risklerini anlamalıdır. Kendinizi korumak ve güvenli, dengeli bir diyet yapmak için bu risklerin farkında olmalısınız.

1. YUMURTA

Diyetisyen Simrat Kathuria’ya göre, “Ciddi gıda zehirlenmesine neden olabilen bir bakteri olan Salmonella, çiğ veya az pişmiş yumurtalarda bulunabilir. Ateş, karın krampları, ishal ve kusma semptomlardan bazılarıdır. Ev yapımı mayonez veya bazı tatlılar gibi çiğ yumurta gerektiren tariflerde pastörize yumurta kullanmak riski azaltmak için önemlidir.”

2. MANTARLAR

Düğme mantarı gibi bazı mantar türleri çiğ olarak yenmek için güvenli olsa da, birçok yabani veya bazı yetiştirilmiş türler organ hasarına, mide bulantısına ve kusmaya yol açabilen toksinler içerir. Örneğin, Amanita ve diğer yabani mantarlar ölümcül olabilir. Mantarları pişirmek sindirilebilirliğini artırır ve toksik kimyasalların nötralize edilmesine yardımcı olur.

3. KAJU

Zehirli sarmaşıkta bulunan aynı zehirli madde, urushiol, çiğ kajuda da bulunur. Çiğ kaju yemek, cilt döküntüleri ve solunum sıkıntısı gibi ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Öte yandan, kajular genellikle toksini ortadan kaldırmak ve tüketim için güvenli hale getirmek için kavrulur.

4. PATATES

Mide bulantısı, kusma ve nörolojik sorunlara neden olabilen zehirli bir madde olan solanin, çiğ patateslerde, özellikle yeşil kısımlarda ve filizlerde bulunur. Bu toksin, patatesler pişirildiğinde tamamen ortadan kalkar ve tüketilmesi güvenli hale gelir.

5. FASULYE

Diyetisyen Dr. Preeti Nagar’a göre, “Çiğ barbunya fasulyesinde bulunan bir protein türü olan lektinler, mide bulantısına ve ciddi mide rahatsızlığına neden olabilir. Fasulyeler pişirildiğinde, lektinler tamamen nötralize olur ve yenmesi güvenlidir.”

6. BALKABAĞI

Balkabağı az miktarda çiğ olarak yenebilse de, genellikle tatlılığını ve sindirilebilirliğini artırmak için pişirilir.

7. LAHANA

Bazı insanlar salatalarda çiğ lahana yemeyi sevse de, pişirmek gaz üreten özelliklerini azaltmaya yardımcı olabilir. Lahana bazen böcek veya zararlılara ev sahipliği yapabilir. Bu nedenle, tuzlu sıcak suda hafifçe haşlanması önerilir.

8. PATLICAN

Çiğ patlıcan acı olabilir ve solanin içerir. Yüksek solanin alımı baş ağrısı, mide krampları, ishal ve mide bulantısı ve kusma gibi nörolojik ve gastrointestinal semptomlara neden olabilir. Patlıcanı pişirmek onu güvenli hale getirir ve lezzetini artırır.

9. KARNABAHAR

Çiğ olarak yenebilmesine rağmen, diğer sebzelere kıyasla karnabaharın kompakt şekli daha fazla solucan veya böcek barındırabilir. Çıtırlığını ve dokusunu korumak için tüketilmeden önce pişirilmesi veya hafifçe haşlanması gerekir. Köri veya sote gibi yemeklerde pişirmek onu daha lezzetli ve sindirimi daha kolay hale getirebilir

ETİKETLER:
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.