Dolar 34,7784
Euro 36,7823
Altın 2.946,32
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
17°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 13°C
Çar 12°C
Per 11°C

BM’den İsrail saldırısında felç kalan gazeteci için acil tıbbi tahliye talebi

BM raportörleri, Gazze Şeridi’ndeki görevi sırasında İsrail ordusunun kurşunuyla kısmi felç kalan foto muhabiri Fadi el-Vahidi’nin acilen tıbbi tahliyesi için İsrailli yetkililere çağrıda bulundu. El-Vahidi’nin ailesiyse açlık grevinde.

BM’den İsrail saldırısında felç kalan gazeteci için acil tıbbi tahliye talebi
29 Kasım 2024 00:01
2

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalı için çalışan ve ağır yaralan el-Vahidi’nin durumuna ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, “İsrail yetkilileri, Gazze’deki çatışmayı haber yaparken ağır yaralanan Al Jazeera çalışanı gazeteci Fadi el-Vahidi’nin tıbbi tahliyesini daha fazla geciktirmeden kolaylaştırmalı. Ağır yaralı gazetecinin Gazze’den acil tıbbi tahliyesini talep ediyoruz.” ifadeleri yer aldı.

El-Vahidi’nin acil tıbbi bakıma ulaşma hakkına sahip olduğu belirtilen açıklamada, İsrail’in uluslararası hukuk uyarınca bu hakka ulaşmasını sağlamakla yükümlü olduğunu kaydetti.

İSRAİL TAHLİYE İZNİNİ ISRARLA REDDEDİYOR

Açıklamada, el-Vahidi’nin hayati tehlikesinin devam ettiği ve Gazze’deki tıbbi eksiklikler nedeniyle tedavi olamadığına dikkat çekilerek, “Doktorlarının, ailesinin ve çeşitli basın örgütlerinin acil ve tekrarlanan çağrılarına rağmen İsrail yetkilileri tahliyesine izin vermeyi reddetmeyi sürdürüyor.” değerlendirmesine yer verildi.

7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail saldırılarında 182 Filistinli gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğü bilgisine yer verilen açıklamada, bunlardan 17’sinin kadın olduğu belirtildi.

GAZZE’DE YAŞANANLARIN BELGELENMESİ ENGELLENİYOR

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Filistinli gazetecilerin öldürülmesi, sürekli keyfi tutuklanmaları, gözaltına alınmaları, Gazze’ye bağımsız medya erişiminin devam eden yasağı, sürekli internet kesintileri, medya kuruluşlarının yok edilmesi ve Gazze’deki basın mensuplarının yerinden edilmesi, savaşla ilgili haberciliği ciddi şekilde kısıtladı ve belgelemeyi engelledi.”

KURŞUNUN BOYNUNA İSABET ETMESİ SONUCU FELÇ KALMIŞTI

El-Vahidi, 9 Ekim’de Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki olayları takip ettiği sırada İsrail askerlerinin attığı kurşunun boynuna isabet etmesi sonucu kısmi felç kalmıştı.

El-Vahidi, İsrail ordusunun kuşattığı Gazze’de bulunan Uluslararası El-Helou Hastanesinde tedavi görüyor ve ailesi onun yurt dışında tedavi olması için açlık grevi yapıyor.

ACILI ANNENİN FERYADI

Hastane odasında yaklaşık bir aydır yatar durumdaki Fadi’nin tedavisinin imkansız olduğuna işaret eden anne Vahidi (47) oğlunun sağlık durumu hakkında bilgi verdi.

Vahidi, “Oğlum İsrail kurşunuyla boynundan yaralandı, omurilik ve sırt omurlarından acilen ameliyat olması gerekiyor.” dedi.

Acılı anne, bedeninin bir kısmı hareketsiz durumdaki oğlunun bölge dışında gerekli tedaviyi görmemesi halinde tamamen felç olmasından endişe ettiğini; tedavi ve ameliyat olmadan Gazze’de kalmaya devam ederse hayatını kaybedeceğinden korktuğunu aktardı.

HASTANE ODASINDA TAM BİR TECRİT HAYATI

Oğlunun vurulmadan önce dünyaya seslerini duyurabilmek için Gazze kenti ve kuzeyde çalıştığını aktaran Vahidi, bugün ise hastane odasında hareketten aciz şekilde hayattan tecrit edildiğini söyledi.

Vahidi, bir yılı aşkın süredir devam eden saldırıların gölgesindeki olayları takip etmek için oradan oraya giden Fadi’nin şu anda en büyük isteğinin biraz güneş ve gökyüzünü görebilmek olduğunu ifade etti.

Filistinli anne, yaklaşık bir aydır yatağa bağımlı oğlu için tekerlekli sandalye talep ettiklerini fakat gelemediğini söyledi. Vahidi, “Fadi birçok kez güneşi ve gökyüzünü görmek istedi ancak tekerlekli sandalye olmadığı için bunu yapamadık.” diye konuştu.

“SAĞLIĞI HIZLA KÖTÜLEŞİYOR”

Tedavi imkanı olmadığı ve ilaç yetersizliği nedeniyle Fadi’nin sağlık durumu hızla kötüleşiyor.” diyen Filistinli anne, “Tedavi için yurt dışına çıkmazsa tamamen felç olacak.” ifadesini kullandı.

Vahidi, oğlunun sağlığının her geçen gün daha da kötüleştiğini, yatağında oturur hale gelmeye çalışsa komaya girebileceğini belirterek, tedavi ve ilaçtan yoksun olan Gazze’de oğlunun sadece ağrı kesici kullanabildiğini dile getirdi.

Oğlunun psikolojisinin de günden güne kötüleştiğine işaret eden anne, “Başlarda sakat kalma fikrine tahammül edebiliyordu. Fakat günden güne kötüleşen durumu nedeniyle artık bu düşünceyi kaldıramıyor.” dedi.

KANSER HASTASI ANNESİ OĞLU İÇİN AÇLIK GREVİNDE

Anne Vahidi, “Önce ben sonra babası ve ailenin geri kalan fertleri açlık grevi kararı aldık. Ben kanser hastasıyım. Aynı zamanda kemik erimem var. Grev kapsamında ilaçlarımı kullanmayı bırakacağım, yeme içmeyi de keseceğim.” diye konuştu.

Vahidi, uluslararası insan hakları kuruluşlarına seslenerek, Fadi’nin yurt dışında tedavi edilmesi ve gerekli ameliyatları olması için destek çağrısında bulundu.

Gazze’de hastaların ihtiyacı olan ağrı kesici ilaçların bile bazen bulunamadığına dikkati çeken Vahidi, insan hakları kuruluşlarından Fadi’yle ve tüm hastalarla dayanışma içinde bir tutum sergilemelerini istedi.

Vahidi, İsrail saldırılarının başından bu yana kendisinin de kanser tedavisini tamamlamak için Gazze dışına çıkmak istediğini ancak tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını da sözlerine ekledi.

BM ÖZEL RAPORTÖRLERİ

BM özel raportörleri, “İnsan Hakları Konseyinin özel mekanizmaları” diye tanınan sürecin parçası olarak biliniyor.

BM İnsan Hakları sistemindeki bağımsız özel mekanizmalar, Konseyin belirli bir ülkenin durumunu veya dünyanın herhangi bir yerindeki tematik sorunları ele alan bağımsız bilgi toplama ve izleme mekanizmaları olarak öne çıkıyor.

Kurumun bünyesinde bulunmayan özel mekanizmaların uzmanları, gönüllülük esasına göre ve bağımsız şekilde çalışmalarını yürütüyor.

ETİKETLER: , , , ,
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.