Dolar 34,7784
Euro 36,7823
Altın 2.946,32
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 13°C
Çar 11°C

Uzmanı uyardı: Sütü buzdolabında böyle saklamak sinsi bir düşmana dönüştürüyor

Süt en güçlü kalsiyum kaynaklarından biri. Vücudun güçlenmesi için tüketilen sağlıklı içeceklerden biri olan süt, genellikle buzdolabının kapı bölümünde saklanıyor. Ancak yapılan araştırmalar sütle ilgili şaşırtan bir gerçeği ortaya çıkardı. Uzmanlar sürekli buzdolabında saklanan süt konusunda ciddi uyarılarda bulundu.

Uzmanı uyardı: Sütü buzdolabında böyle saklamak sinsi bir düşmana dönüştürüyor
30 Kasım 2024 00:01
2

Süt, beslenme uzmanlarının sık sık önerdiği mucizevi bir içecek olarak karşımıza çıkıyor. İçeriğinde barındırdığı vitamin ve minerallerle vücudu baştan sona destekleyen süt, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası.

  • Zengin kalsiyum ve D vitamini içeriğiyle süt, kemiklerin güçlenmesine yardımcı oluyor. Çocukluk çağında kemik gelişimini desteklerken, ilerleyen yaşlarda kemik erimesi (osteoporoz) riskini azaltıyor.
  • Süt, yüksek kaliteli protein içeriyor. Bu sayede kasların onarımı ve güçlenmesi için gerekli olan amino asitleri sağlıyor. Özellikle sporcular için önemli bir besin kaynağı.
  • Süt, bağışıklık sistemini güçlendiren A vitamini, B12 ve çinko gibi bileşenler içeriyor. Düzenli tüketildiğinde hastalıklara karşı vücudun direncini artırıyor.
  • Bağırsak sağlığına katkı sağlayan probiyotiklerin üretimini destekliyor. Aynı zamanda laktoz içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı oluyor.
  • Potasyum açısından zengin olan süt, kan basıncını dengeleyerek kalp sağlığını koruyor. Ayrıca kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olduğu biliniyor.
  • Süt, karbonhidrat ve doğal şeker içeriği sayesinde gün boyu enerjik hissetmenizi sağlıyor. Sabah kahvaltılarında ya da spor sonrası tüketimiyle vücuda hızlı bir enerji desteği sağlıyor.

Ancak herkesin sütü buzdolabında saklarken yaptığı bir hata var. Bu hata sessiz bir tehlikeyi besliyor ve sağlığınızı ciddi anlamda tehdit ediyor.

Gıda güvenliği uzmanları, yaygın bir alışkanlık olan buzdolabı kapağında süt saklama konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor. Araştırmalar, bu yerleşik alışkanlığın süt kalitesini ve güvenliğini tehlikeye attığını gösteriyor.

Chowhound’un uzman ekibi, kapı bölmelerinin süt saklamak için yeterince soğuk olmadığına dikkat çekiyor. “Kapıyı her açtığınızda, içindekiler çevredeki odanın yüksek sıcaklıklarına maruz kalıyor. Sıcaklık sürekli olarak 0-5 derece arasında kalmadığında, bu dalgalanmalar bakterilerin çoğalmasına uygun bir ortam yaratıyor” açıklamasında bulunuldu.

SÜT DOĞRU BİR ŞEKİLDE NASIL SAKLANMALI?

Uzmanlar, buzdolabının alt raflarını ve mümkün olduğunca arka bölümlerini öneriyor. Chowhound’un raporuna göre, “Isı yükselme eğiliminde olduğundan, sütünüz ne kadar alt seviyede tutulursa o kadar soğuk kalacaktır.”

Gıda güvenliği uzmanı Theresa Keane, yaptığı açıklamada süt saklama konusunda pratik bir test önerdi: “Sütünüzün içilebilecek veya dokunulabilecek kadar soğuk olup olmadığını her zaman kontrol edin. Süt kabı tutulamayacak kadar soğuk olmalı.”

Keane ayrıca tüketicilere az miktarda ve sık sık süt almalarını tavsiye ediyor. Bozuk süt belirtileri arasında renk değişimi, kesilme, kabuk bağlama ve kötü koku yer alıyor. Ayrıca karakteristik nahoş bir tat da bozulmanın göstergelerinden biri.

BUZDOLABI KULLANIMINDA DİĞER KRİTİK HATALAR

Uzmanlar, buzdolabı kullanımında yapılan başka önemli hatalara da dikkat çekiyor. Çiğ et ve hazır yiyeceklerin bir arada saklanması, tehlikeli çapraz bulaşmalara yol açabiliyor.

Keane bu konuda, “Çiğ et ve balık gibi gıdalar, biyolojik çapraz bulaşmayı ve kan damlamasını önlemek için buzdolabının alt kısmında, kapalı kaplarda saklanmalıdır,” uyarısında bulunuyor. “Topraklı çiğ sebzeler yıkanmalı, kurutulmalı ve kapalı kaplarda, her zaman çiğ et ve balıkların üzerinde muhafaza edilmelidir.” diyor.

AŞIRI YÜKLEME TEHLİKESİ

Buzdolabına gereğinden fazla yiyecek yerleştirmek de önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Yetersiz soğuk hava dolaşımı, gıdaların beklenenden çok daha hızlı bozulmasına neden olabiliyor.

Keane, aşırı yüklemenin risklerini şöyle açıklıyor: “Alerjenler ve biyolojik elementlerin çapraz kontaminasyonu söz konusu olabileceğinden, aşırı yükleme oldukça risklidir. Buzdolabı aşırı dolu olduğunda, plastik parçalar gibi fiziksel tehlikeler bile diğer yiyeceklere bulaşabilir.” Uzmanlar, güvenli gıda saklama konusunda tüketicileri daha bilinçli olmaya davet ediyor.

NE KADAR SÜT TÜKETİLMELİ?

Uzmanlar, günlük 2 bardak (yaklaşık 500 ml) süt tüketiminin yetişkinler için ideal olduğunu belirtiyor. Ancak laktoz intoleransı olan kişilerin alternatif süt ürünlerini tercih etmeleri öneriliyor.

Sağlıklı bir yaşam için düzenli süt tüketimini ihmal etmeyin! Unutmayın, küçük bir bardak sütle büyük bir fark yaratabilirsiniz.

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.