Dolar 34,7784
Euro 36,7823
Altın 2.946,32
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Yağmurlu
İstanbul
16°C
Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 14°C
Çar 11°C
Per 11°C

Şifa diye zehir içmişiz: Mutfağın kapısından bile sokmayın

Soğuk havalarında etkisiyle kışın en çok tüketilen yiyeceklerin biri de çorba. Hem vücudu ısıtmanın hem de vitamin depolamanın en keyifli ve kolay yollarından biri çorba içmek. Ancak genellikle pişirmesi daha pratik olduğu için hazır çorbalar tercih ediliyor. Hazır çorbalar vücuda şifa değil, zehir oluyor. İşte hazır çorbaların vücutta yarattığı etki.

Şifa diye zehir içmişiz: Mutfağın kapısından bile sokmayın
1 Aralık 2024 00:05
2

Çorba, besleyici ve sağlıklı gıdalardan biri. Özellikle kış mevsimi geldiğinde şifalı diye bol bol çorba içiliyor. Ancak pratik ve kolay pişirme yöntemiyle sıklıkla tercih edilen hazır çorbalar, vücut için adeta zehir saçıyor.

Hızlı yaşam temposunda mutfakta vakit kaybetmek istemeyenlerin kurtarıcısı olan hazır çorbalar, kolaylık sağlasa da içerikleriyle sağlığımızı tehdit ediyor. Uzmanlar, hazır çorbalarda sıkça kullanılan koruyucu maddeler, yapay aromalar ve yüksek sodyum miktarının uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Hazır çorbaların zararları, içerdiği katkı maddeleri, yüksek sodyum oranı ve düşük besin değeri nedeniyle uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Birçok kişi zaman kazanmak amacıyla hazır çorbaları tercih etse de, bu ürünlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri uzmanlar tarafından sıklıkla uyarı konusu edilmektedir. Ev yapımı çorbaların sunduğu doğal besin öğeleri, hazır çorbaların zararları ile kıyaslandığında çok daha sağlıklı bir seçenek olarak öne çıkmaktadır.

Hazır çorbalar, pratik olmalarıyla cazip görünse de genellikle zararlı katkı maddeleri içerir. Bunlardan biri, halk arasında “Çin tuzu” olarak bilinen monosodyum glutamat (MSG) olup, aşırı tüketimi bağımlılık yapabilir ve kalp hastalıkları riskini artırabilir.

Ayrıca, hazır çorbaların yüksek sodyum içeriği de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Fazla sodyum alımı, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek rahatsızlıkları gibi problemlerin tetiklenmesine neden olabilir.

MSG içeren gıdalar, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir ve sürekli tüketildiğinde kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu maddelerin düzenli alımı, vücudu gereksiz yere zorlayarak uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hazır çorbaların zararları arasında bir diğer önemli nokta, bu tür ürünlerin genellikle işlenmiş malzemelerle hazırlanması ve bunun da besin değerlerini düşürmesidir. Ev yapımı çorbalar, taze sebzeler ve doğal malzemelerle hazırlandığında daha fazla vitamin, mineral ve antioksidan içerir. 

Oysa hazır çorbalar, besleyicilik açısından neredeyse hiç faydalı öğe barındırmaz. Beslenme uzmanı Prof. Dr. Tim Spector, hazır çorbaların “lezzetlendirilmiş sıcak su”dan ibaret olduğunu ve ev yapımı çorbalarla kıyaslanamayacak kadar zayıf olduklarını belirtmektedir.

METABOLİZMAYI BOZABİLİR

Hazır çorbaların evde taze besinlerle yapılan çorbalar kadar lif ve besin öğesi içermemesi nedeniyle sürekli hazır çorba tüketen kişilerde vücut için önemli rol oynayan besin öğelerinin eksikliği meydana gelebilir.

İçeriğindeki sağlıksız yağlar ise kilo artışına sebep olabilir. Hazır çorbaların sık tüketimi ile metabolizma ve bağırsak florasında bozukluk oluşabilir ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, metaboliksendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir.

Ayrıca kilo verme ve kilo kontrolü sağlama aşamasında da hazır çorbalar yerine evde yapılan özellikle sebze ve kurubaklagil içeriği yüksek lif açısından zengin çorbalar tercih edilmelidir. Ancak katkı ve koruyucu madde içermeyen hazır çorbalar bir alışkanlık olarak değil, çok nadir zor anlarda tüketilebilirler.

BESİN DEĞERİ YETERSİZ

Ev yapımı çorbalar, sebze ve bakliyat gibi doğal besinlerden zengin içerikleriyle vitamin ve mineral kaynağıdır. Ancak hazır çorbalar, işlenmiş yapıları nedeniyle bu değerlerden yoksun. Protein, lif ve vitamin miktarları oldukça düşük olan hazır çorbalar, vücudun ihtiyacını karşılamaktan uzak.

YÜKSEK SODYUM RİSKİ

Hazır çorbaların büyük bir kısmı, lezzet artırıcı olarak kullanılan aşırı miktarda tuz (sodyum) içeriyor. Uzmanlar, bu durumun özellikle tansiyon hastaları ve kalp rahatsızlığı olan bireyler için büyük risk taşıdığını belirtiyor. Yüksek tuz tüketimi, böbrek hastalıklarından osteoporoza kadar birçok sağlık problemine davetiye çıkarıyor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.